Kapszula gardrób kialakítása 3 lépésben

Mennyiség helyett minőség 

Biztosan hallottál már a kapszula gardróbról, arról a hihetetlenül praktikus, fenntartható és jó minőségű ruhákból álló minimalista ruhatárról. A mai rohanó világban, amikor a divat is villámgyorsan változik, sokszor nem is bírjuk követni a trendeket. Egyre hangosabb az igény arra, hogy ne a fast fashion után kapkodjunk, hanem kevesebb, de fenntartható és minőségi ruhákat szerezzünk be.

Hogy miről is van pontosan szó, illetve mik azok a tippek, amelyekkel gyorsan és pénztárcabarát módon hozzájuthatsz a saját kapszula gardróbodhoz, az az alábbi cikkünkből kiderül.

A világ első kapszula gardróbja 

Az egyre környezettudatosabb vásárlók körében a kapszula gardrób mára trenddé nőtte ki magát, de az az igazság, hogy ez az irányzat elég régóta hódít a világon: az 1970-es években Susie Faux nevű dizájner egy kollekciót készített, ami olyan alapdarabokból állt, amelyek aztán különböző módon kiegészítve egész évben és minden alkalomhoz illően kiszolgálják viselőjüket. Ez egyben a kapszula gardrób esszenciája is: minél kevesebb jól kiválasztott, magas minőségű, egymással különböző módon kombinálható alapdarabból felépíteni a saját – kisebb – ruhatárat. 

 

A kevesebb néha sokkal több 

Mielőtt belecsapunk a saját kapszula ruhatárunk megtervezésébe, megmutatjuk, milyen előnyök származhatnak abból, ha tudatosan egyszerűsítjük ruhatárunkat:

Pénztárcabarát 

Sokunkkal előfordult már, hogy impulzív vásárlások után olyan darabok landoltak a szekrényünkben, amelyeket aztán nem is nagyon hordunk. Az is gyakran megesik, hogy elcsábít minket a “leértékelés” szó, bespájzolunk olcsóbb pólókból, nadrágokból és kiegészítőkből, viszont hamar kiderül, hogy ezek a darabok nem jó minőségűek, és hamar tönkremennek. 

A kapszula gardrób, mivel sokkal kevesebb elemből áll és nem követi az aktuális divatipari trendeket, pénztárcabarát megoldás, bár az elején nem érdemes túl szűkmarkúan bánni a pénzzel, hiszen az egész lényege, hogy jó minőségi anyagból időtálló ruhatárat építsünk. 

Helytakarékos

Mint ahogyan a neve is mutatja, az egész elférne egy kapszulában vagyis egy igen kis szekrényben. Egy szobát vagy garzont kibérelő hallgatóknak kiváló megoldás, de akár a minimalista lakberendezést kedvelők számára is alkalmazható módszer. Azért legyen tárolási lehetőségünk is, hiszen a következő évszak ruhái és kiegészítői (egy másik kapszula formájában) is el kell férjenek valahol.

Környezetkímélő

A fast fashion azért tud olcsóbb lenni, mert tömegcikkekről van szó. Azokat sokszor embertelen körülmények között és a környezetre nézve igen káros eljárásokat alkalmazva készítik. Egyre több tudatos vásárló elhatárolódik a mai divatipar által diktált szezonális trendektől, és inkább helyi dizájnertől vásárol vagy egyénileg készíttet ruhákat. Az ökológiai lábnyom így sokkal kisebb lesz, és biztosak lehetünk abban, hogy nem támogatjuk a más országokban gyakran előforduló és olykor életveszélyes kizsákmányolást. 

Időtakarékos és stresszmentes

Minél kevesebb opciód van, annál hamarabb tudsz döntéseket hozni. Egy kapszula gardrób vitathatatlan előnye, hogy nem kell órákon keresztül ruhákat felpróbálni, azokat egymással kombinálni, végül pedig újra és újra elvetni a megszületett összeállításokat. Nem lesz többé csatatér az ágyadból vagy a padlódból, és stressz nélkül, pár perc alatt elkészülhetsz. 

Önismeret fejlesztő 

A jól működő minimalista ruhatár összeállítása során sok minden kiderül majd saját magadról, a stílusodról, és arról, milyennek szeretnél mutatkozni. Így már csak azért is érdemes belevágni, hiszen a ruhák egyik fontos feladata, hogy önmagad lehess, bármilyen kombinációt választasz. 

Mint mindennek, az egyszerűsített ruhatárnak is megvannak a maga hátrányai: 

  • Első nekifutáskor sok a hibalehetőség. De ne ijedj meg, ha betartod a következő lépéseket, a számodra legelőnyösebb és lepraktikusabb megoldásokat alkalmazhatod majd.
  • Gyűjtők számára nem igazán opció. Aki nem minimalista, annak egy ilyen ruhatár inkább szenvedés lenne, mint örömforrás. Ha tehát cipőket, táskákat és kabátokat gyűjtesz és nagyon szereted a felhalmozott kincseidet, akkor számodra nem a legideálisabb megoldás a kapszula gardrób. 
  • Nehéz jó időtálló ruhákat találni. A magasabb minőségnek ára van, ezért fontos, hogy nagyon körültekintően és tudatosan vásároljunk. Ha pedig anyagilag kedvezőbb megoldásokat keresel: a cikk végén eláruljuk, milyen egyéb lehetőségeid vannak magas minőségű alapdarabok beszerzésére.

A kapszula gardrób kialakításának egyszeregye

Több koncepció létezik arra, hogyan öltözködj egyszerűsített ruhatárból, de a kialakításának általános szabályai nagyjából megegyeznek. Építhetsz több kapszulát is, például a különböző évszakokra vonatkozóan. Az is lehetséges, hogy meghatározod, hogy hány darabból álljon az alap és hány darabból a kiegészítő ruhatárad, és ennek mentén haladsz a folyamatban. Az egész nem kőbe vésett tudomány, hanem lehetőség, így te döntöd el, hogy milyen szempontok alapján és milyen intenzitással szeretnél kialakítani a saját kapszula gardróbod.

1. lépés: Szekrényürítés

A kapszula gardrób kialakításához először is ki kell pakolni a mostani szekrényedet. Bonts egy üveg bort, rakj be valami jó zenét és kezd el kiüríteni a szekrényedet. Érdemes a meglévő ruháidat csoportosítani és utána egyesével átnézni. Válaszd ki a kedvenceidet, a többit pedig tedd félre. Azokat még ne add oda másnak, lehet, hogy idővel ezek közül mégis beválasztasz egy-egy darabot az új ruhatáradba. 

2. lépés: Stílus és alkat meghatározása 

Nézd meg jól a kedvenceidet: Milyen stílusúak? Mi a közös bennük? Itt már látszani fog, ki vagy te, milyen ruhákat szeretsz és ez a legfontosabb kiindulási pont.

A kapszula gardróbban nincs helye olyan darabnak, ami itt egy kicsit túl hosszú vagy ott egy kicsit túl rövid. Hogy megtudd, milyen alkati típushoz tartozol és neked milyen fazonú ruhák állnak jól, olvasd el a stílustanácsadásunkról szóló e-book-ot vagy ezt a cikkünket. Így talán még jobban tudsz döntést hozni a meglévő ruháid szelektálásakor vagy átnézésekor. Fontos, hogy inkább klasszikus fazonú darabokat tarts meg, hiszen őket lehet a legjobban egymással kombinálni. 

Ha megvannak az alkatodhoz illő, általad kedvelt alapdarabok, ideje azt is figyelembe venni, milyen színűek, hiszen a kapszula gardróbban fontos szerepet játszanak a színek. 

Először is válassz egy, két vagy három alapszínt, pl. fekete, sötét kék és szürke. Aztán jöhetnek a kiegészítő színek, amelyekkel feldobod az épp aktuális öltözékedet. Van olyan szín, ami dominál a ruháidnál? Ha igen, akkor azt tartsd meg! Keress hozzá olyan színt, amivel jól kombinálható és majdnem kész az kapszula ruhatárad!

3. lépés: Hiányzó darabok beszerzése

Eddig gyakorlatilag a már meglévő ruhákból építettél kapszula gardróbot. Ajánlatos listát készíteni, mert praktikus és mert így nyomon követhető a folyamat. Ha a listán látod, hogy itt-ott hiányzik valami, irány vásárolni 🙂 

De vigyázz: A sok ruha láttán ne ess kísértésbe! Koncentrálj arra, amit keresel és olyan termékeket válassz, amelyek jó minőségűek és egymással kombinálhatók. Nálunk egy fedél alatt megtalálhatsz mindent a kiváló saját kapszula gardróbodhoz. 

Ha sikerült beszerezni a hiányzó darabot, gondoskodj róla, hogy a címkén feltüntetett módon kezeld és mosd. Így biztos lehetsz abban, hogy nagyon sokáig hordhatod majd.

Egy kis útravaló

A végére hagytunk egy pár hasznos tanácsot, amivel még könnyebbé teheted a kapszula gardrób kialakítását. 

  • A minőség fontossága vitathatatlan. Ne köss kompromisszumot, a kapszulás ruhának tökéletesnek kell lennie! Ha a boltban felpróbált darab majdnem tökéletes, kérj méretre igazítást. Ha pedig egyáltalán nem találsz jó ruhát, egy női szabó segítségét is igénybe veheted.
  • Tudatosan vásárolj, ne veszítsd el a célt szem előtt! Ha érdekel, olvass utána annak, honnan szerzik be a márkák a ruháikat. Törekedj helyi megoldásokra!
  • Mesélj a barátnőidnek a kapszula gardróbról! Bizonyára mindenkinek vannak “szekrénytörténetei”, és egymással megosztva azokat, sokat tanulhattok az öltözködésről és így önmagatokról is. 
  • Cseréljetek! Neked már nem kell, de másnak még jól jöhet? Szuper! Ismerősökkel vagy barátnőkkel szervezzetek egy találkozót és nézzétek meg egymás ruháit, hátha találtok valamit, ami a saját kapszulátokba való! 
  • Szülinapi ajándékok helyett kérj utalványt! Ily módon a 15. kék pulcsi helyett olyan ruhadarabot választhatsz, ami a kapszula gardróbba való.

Egy kapszula ruhatárat kialakítani nagyon izgalmas és szórakoztató feladat lehet, feltéve, hogy hajlandóak vagyunk csökkenteni a meglévő szekrényünk méretét és nem félünk kicsit kilépni a komfortzónánkból. Ez a nyitottság cserébe sok élményt és kalandot ígér. Ezen kívül pedig valószínű, hogy a rend és a hozzánk illő ruhák hatására sokkal kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak és boldogabbak leszünk.

 

Tetszett a cikkünk?

Oszd meg a kedvenc csatornádon vagy küldd el ismerőseidnek!

Értesülj elsőként kollekciónk legfrissebb híreiről és kedvezményeinkről.

Blog

Olvass bele ezekbe a cikkekbe is

Legfrissebb cikkek

Együtt több reményt adhatunk!

Ismerd meg az  Emporium és az Age of Hope közös kampányát!    Hogyan találkoztunk először a Remény Kora Gyermekvédelmi Alapítvánnyal? Az Emporiumnál évek óta fontos szempont, hogy a munkánkkal olyan célokat is  támogassunk amely mások örömét

Tovább olvasom
nyár típus

A nyár típus – te is hozzá tartozol?

Az évszak típus meghatározásában a különböző évszakokra jellemző színvilágot vesszük alapul, így a nyár típushoz leginkább a lágy, pasztell, elmosódott színek passzolnak. – De honnan tudom, hogy a nyár típushoz tartozom-e? – kérdezheted jogosan. Most megtudhatod!

Tovább olvasom
Shopping Cart
Scroll to Top

Értesülj elsőként kollekciónk legfrissebb híreiről és kedvezményeinkről.

E-book

Stílustanácsadás
eltérő alkatokra

A tökéletes stílus tanulható. Ismerd meg milyen ruhák és színek állnak jól neked és légy magabiztos a mindennapokban.

kollekció

Az emporium tavasz

nyári kollekcióját egy festmény ihlette

Ebből az inspirációból született az “Imagin & Dream” ami számunkra az alkotás esszenciáját jelenti. A színek amiket megszólítunk egy-egy üzenetet tartalmaznak, úgy érezzük ezek azok az erők amikre szükségünk van és amit szeretnénk ruháink által otthonodba csempészni.