Színtanácsadás 1×1

A színtanácsadás nemcsak úri huncutság..?

 

Kérdezheted, és jogosan. Mert tulajdonképpen mi történik egy színtanácsadás során? A szakértő különféle kendőcskéket tart az arcod elé, és együtt megállapítjátok, hogy melyek azok a színek, amelyek mellett a bőröd ragyogóvá válik, amelyek kiemelik a szemed színét és a hajad valódi fényét. 

Ezek a színek a “te” színeid, kiegészítik a természetes haj és szem színedet, a bőröd tónusát. Ha  a neked megfelelő színeket viseled, akkor a megjelenésed ragyogó és élettel teli, amíg ha nem a neked megfelelő színt vagy árnyalatot választod, akkor fáradtnak, szürkének tűnsz. 

Ismerni a színeidet nemcsak az öltözködésed szempontjából fontos, hanem a tudatos vásárlás során is hatalmas segítség; ezzel a tudással felvértezve felkészültebben és tudatosabban válogatsz.  A boltok és próbafülkék fényei sokszor megtévesztenek; bár az adott ruha fenomenálisan nézett ki a próbababán és rajtad is a boltban, mégis előfordul, hogy otthon döbbensz rá, ez a szín tulajdonképpen nem a te színed és, ugye, milyen jól jött volna egy szakértői vélemény.

Ha a fenti érvek ellenére sem hiszel a színtanácsadásban, sebaj, akkor is érdemes tovább olvasnod, mert a cikk végén elárulom neked azokat a színt, amely bőrtípustól vagy évszakoktól függetlenül jól áll mindenkinek. 

Állapítsd meg 3 lépésben, milyen a bőröd tónusa

 

A színtanácsadók általában a 4 évszaktípusba sorolnak be; de egyes szakértők egy ennél is komplexebb 12-es felosztást használnak, azaz nem csak a tavasz, nyár, ősz és tél csoportokba sorolnak, hanem minden évszakot további 3 alkategóriára bontanak, például hideg, lágy és világos nyárra. Egyre bonyolódik a színtanácsadás rendszere, és könnyű elveszni a leírásokban, főleg ha úgy döntesz, hogy otthon mélyedsz el a témában és szakértő segítsége nélkül szeretnéd ruhatáradat megújítani és kinézeted tökéletesíteni.

De van egy jó hírem a számodra, a színtanácsadás során felmerülő bonyolult elemzések mocsarát elkerülve létezik egy nagyon egyszerű megoldás a saját színeid meghatározására, amely a bőrtónust veszi alapul. Felejtsd el a körülményes 4-es vagy 12-es kategóriarendszert, itt csak annyit kell eldöntened, hogy bőröd tónusa, inkább meleg vagy hideg, esetleg semleges. 


Ennek eldöntésére 3 egyszerű teszt áll a rendelkezésedre: 

Csukló teszt:

Természetes fénynél vedd szemügyre a csuklód belső felét, ahol a vénáid láthatóak. Ha a bőrön átütő erek inkább kékesek, lilás színűek, akkor a bőröd tónusa hideg. Ha az ereid színe inkább zöld, akkor a bőrtónusod meleg. Ha nehéz eldöntened, akkor nagy valószínűséggel semleges bőrtónussal rendelkezel.

A következő módszer, amivel megállapíthatod milyen a bőrtónusod, az az ékszer teszt.

Ékszer teszt:

Vegyél fel egy arany és egy ezüst ékszert és nézd meg melyik mellett tűnik bőröd ragyogóbbnak, élettel telibbnek. Ha az arany ékszer az, ami komplementer árnyalat a bőröddel, akkor bőröd meleg tónusú, míg ha az ezüst árnyalat tölti fel élettel, akkor hideg a bőröd tónusa. Ha nem látsz szembeötlő különbség et, akkor elképzelhető, hogy a bőröd tónusa semleges.

A “fehér lap” teszt:

A “fehér lap” tesztet is elvégezheted, hogy biztosra menj. Ez annyiból áll, hogy összekötöd a hajad és természetes fényben, az arcod mellé tartasz egy fehér lapot (ezt a tesztet smink nélkül ajánlott elvégezned). Figyeld meg, ha a fehér lap kontrasztjában a bőröd színe inkább kékes, vagy rózsaszínes árnyalatú, akkor a te bőrtónusod hideg. Ha a fehér lap mellett a bőröd inkább sárgás, zöldes esetleg barnás árnyalatú, akkor a te bőrtónusod meleg. Ha szürkésnek látod a bőröd, akkor semleges a bőröd árnyalata.

 

A fenti három színtanácsadó teszttel, bízom benne, hogy sikeresen megállapítottad milyen  a bőröd tónusa. Most következzen annak a leírása, hogy az egyes kategóriáknak milyen színek állnak jól és melyeket érdemes kerülni.

Meleg tónus

 

Meleg bőrtónust jellemzően meleg árnyalatú haj kíséri, legyen szó szőke, barna vagy fekete hajról. Meleg tónus esetén a hajnak meleg, aranyos vagy vöröses árnyalata van. A szem színénél is inkább a meleg árnyalatok dominálnak, mint például az arany pöttyök az íriszen. 

Ha meleg a bőrtónusod, és a szem és hajszíned sötétebb, például csokoládébarna vagy sötétvörös a hajad színe, akkor a te színeid a következőek: krémszín, arany, sötétzöld, olíva, barna, mustárszín vagy sötétvörös.

Ha világosabb, vörösesszőke a hajszín egészíti ki a meleg bőrtónusod, akkor a következő színek lesznek a te színeid: barack, korall, élénk lila, kékeszöld szín, pasztell sárga és elefántcsont.

Ha meleg a bőrtónusod, akkor a következő színeket érdemes elkerülnöd (vagy legalább az arcodtól távol viselni): az élénk, telített színek  és a jeges árnyalatok.

Hideg tónus

 

A hideg bőrtónus általában a haj színében és a szem színében is visszaköszön. A hajszín jellemzően nem tartalmaz arany vagy vörös árnyalatot, a szemszín is hűvös, szürke, kék vagy sötétbarna.

Ha hideg a bőröd tónusa és sötét a hajad, esetleg a szemed színe is, akkor neked a következő színek állnak nagyon jól: királykék, sötétlila, fukszia, smaragdzöld, türkiz és élénk piros. 

Ha világos a hajad, és a szemszíned is akkor a következő színek a te színeid: galambszürke, pasztell kék, levendula, bébi rózsaszín, tengerzöld, menta.

Ha hideg bőrtónussal rendelkezel, az alábbi színeket mindenképpen kerülnöd érdemes: a sárga és a narancs árnyalatait, a föld színeket, olív árnyalatokat.

Semleges tónus

 

A semleges bőrtónus, az a fenti két kategória közötti hibrid, és mint ilyen, a legtöbb szín jól áll neked, ha ebbe a kategóriába tartozol. A legelőnyösebb színeid: középkék, jáde, púderszín, fehér, barnás-szürke, szürke, krémszínű.

A következő színek azok, amelyeket jobb ha elkerülsz : az élénk, telített színek és a neon árnyalatok, ezek a színek elszürkítik ezt a bőrtípust.

A Jolly Joker szín, amelyik mindenkinek jól áll:

 

Ha a fenti tesztek elvégzése után sem vagy 100%-ig biztos abban, hogy milyen típusba tartozol, vagy esetleg az adott kategória színeit nem érzed a magadénak, ne csüggedj, számodra is van egy megoldásom. Ha nem szeretnél különféle színpalettákkal, évszaktípusokkal, színtanácsadással foglalkozni, létezik a egy Jolly Joker szín; ez pedig nem más, mint a tengerészkék azaz navy. 

A félreértés elkerülése végett, nem azt szeretném tanácsolni, hogy mostantól öltözz tetőtől talpig tengerészkékbe. A tengerészkék egyik hatalmas előnye, hogy minden színnel nagyon jól kombinálható; így nyugodtan viseld tovább kedvenc színeidet és adj hozzá egy-két tengerészkék elemet. Lehetőleg az arcodhoz közel viseld ezt a színt, mert ez a szín színtípustól függetlenül, mindenkinek jól áll. 

Egészítsd ki a ruhatárad pár tengerészkék felsővel, lehet szó pólóról, ingről, pulóverről vagy zakóról, vagy alternatív megoldásként dobd fel az öltözéket egy tengerészkék sállal.  Már ezzel az egyszerű lépéssel elkerülted azt, hogy egy esetlegesen nem hozzád illő szín a fáradtság illúzióját keltse, és közelebb kerültél a ragyogó és tökéletes kinézethez.

Összegzés 

 

A cikknek a végére érve most már tudatosabban tudod összeállítani a ruhatáradat, és az impulzus-vásárlásokat is meggondoltabban fogod végrehajtani 🙂 Ha esetleg kapszula gardrób összeállításában gondolkodsz, a fenti információk kifejezetten hasznosak lehetnek.

Míg a tökéletes kinézet egyik alapeleme az, ha tisztában vagy melyek azok a színek amelyek neked jól állnak, azért nem szabad ezeknek a színeknek mindent alárendelni. Például, ha neked a smaragdzöld a kedvenc színed, de a meleg és világos alapszíneidhez ez nem a legjobb párosítás, az nem azt jelenti, hogy akkor soha többé nem viselhetsz smaragdzöldet.

Ebben az esetben viseld ezt a színt az arcodtól távolabb és kisebb adagokban, a smaragd felső helyett válassz egy smaragdzöld táskát, vagy szoknyát, míg az arcod közelében viselj egy elefántcsont színű felsőt. 

És hogy mindez miért fontos? Mert az öltözködés – a jól kiválasztott ruha magabiztossá tesz a mindennapokban; önbizalommal telve pedig könnyebben nézel szembe a kihívásokkal és könnyebben viszed sikerre a rád bízott feladatokat.

Remélem sok praktikus információt találtál cikkemben és ha úgy érzed, hogy a barátnőidnek is hasznára lehet ez az információ, kérlek kedveld és oszd meg a közösségi média oldalakon.

Tetszett a cikkünk?

Oszd meg a kedvenc csatornádon vagy küldd el ismerőseidnek!

Értesülj elsőként kollekciónk legfrissebb híreiről és kedvezményeinkről.

Blog

Olvass bele ezekbe a cikkekbe is

Legfrissebb cikkek

Együtt több reményt adhatunk!

Ismerd meg az  Emporium és az Age of Hope közös kampányát!    Hogyan találkoztunk először a Remény Kora Gyermekvédelmi Alapítvánnyal? Az Emporiumnál évek óta fontos szempont, hogy a munkánkkal olyan célokat is  támogassunk amely mások örömét

Tovább olvasom
kapszula gardrób

Kapszula gardrób kialakítása 3 lépésben

Mennyiség helyett minőség  Biztosan hallottál már a kapszula gardróbról, arról a hihetetlenül praktikus, fenntartható és jó minőségű ruhákból álló minimalista ruhatárról. A mai rohanó világban, amikor a divat is villámgyorsan változik, sokszor nem is bírjuk követni

Tovább olvasom
Shopping Cart
Scroll to Top

Értesülj elsőként kollekciónk legfrissebb híreiről és kedvezményeinkről.

E-book

Stílustanácsadás
eltérő alkatokra

A tökéletes stílus tanulható. Ismerd meg milyen ruhák és színek állnak jól neked és légy magabiztos a mindennapokban.

kollekció

Az emporium tavasz

nyári kollekcióját egy festmény ihlette

Ebből az inspirációból született az “Imagin & Dream” ami számunkra az alkotás esszenciáját jelenti. A színek amiket megszólítunk egy-egy üzenetet tartalmaznak, úgy érezzük ezek azok az erők amikre szükségünk van és amit szeretnénk ruháink által otthonodba csempészni.